Bilen

Ger dig koll på att köpa, sälja och äga bil

Spara pengar genom att ställa av bilen

En avställningsförsäkring ger dig extra trygghet under de perioder då bilen står avställd.

 

Så här enkelt ställer du av bilen hos Transportstyrelsen

 

Det är inte speciellt komplicerat vare sig att ställa av eller på bilen. Enklast är att använda Transportstyrelsens app eller e-tjänsten på myndighetens hemsida. Det går också att ställa av bilen via Transportstyrelsens servicetelefon – eller skicka in en begäran med fordonets registreringsbevis.

 

Avställningen gäller från den dag begäran kommit in till Transportstyrelsen, det går inte att kräva att bilen ställs av på ett tidigare datum. Om det finns överskjutande fordonsskatt får du som är registrerad ägare till bilen tillbaka pengarna som återstår. Tänk på att skatten tas ut månadsvis, så passa på att göra avställningen innan månadsskiftet.

 

Det här händer med försäkringen om du ställer av bilen

 

När bilen är avställd ändrar försäkringsbolaget till en avställningsförsäkring. Om du bara har en trafikförsäkring så avslutas den och du får tillbaka den del av premien som du inte kommer att utnyttja. Trygg-Hansas avställningsförsäk

När bilen är avställd ändrar försäkringsbolaget till en avställningsförsäkring och du får tillbaka den del av premien som du inte kommer att utnyttja. Den är ett bra och omfattande skydd när din bil är avställd.

  • Tänk på att försäkringen endast gäller i Sverige och att du inte får ersättning för skador om du skulle vara ute och köra i trafiken, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar.

Beroende på vilken försäkring du har när bilen ställs av, ser

avställningsförsäkringen olika ut:

 

  • Trafikförsäkring. Försäkringen upphör automatiskt och omvandlas inte till en avställningsförsäkring.
  • Halvförsäkring. Försäkringen omvandlas till avställningsförsäkring där brand, drulle, stöld, glas och rättsskydd ingår.
  • Helförsäkring. Försäkringen omvandlas till avställningsförsäkring där brand, drulle, stöld, glas, rättsskydd och vagnskadeförsäkring ingår. Eftersom bilen inte får köras är det endast vagnskador i samband med skadegörelse och så kallad annan yttre olyckshändelse som omfattas det sistnämnda kan vara till exempel att ett träd faller över bilen.

Försäkra bilen

Välj bilförsäkringen som andra verkligen gillar. Våra kunder ger den höga betyg.