Bilen

Ger dig koll på att köpa, sälja och äga bil

Hyra ut bilen – har du koll på vad som gäller?

Det har blivit populärt att hyra ut sin bil till andra privatpersoner. Ett smart och smidigt sätt att tjäna en extra slant, men inte utan risk. Här kommer därför några saker du bör känna till kring din försäkring om du ska hyra ut bilen.

 

I tider där vi behöver hålla större distans till varandra och där fler semestrar hemma i Sverige väljer allt fler att hyra bil. Sedan i somras har det skett ett särskilt stort uppsving för nya delningstjänster och appar som förmedlar biluthyrning mellan privatpersoner.

 

I denna artikel tar vi hjälp av Trygg-Hansas motorspecialist Stefan Brala för att reda ut vad som gäller om man hyr ut sin bil till andra, och vad du bör tänka på för att inte riskera att bli utan ersättning om skada uppstår.

 

Tänk på detta innan du hyr ut

 

Du som har bilförsäkring hos Trygg-Hansa får låna ut eller hyra ut din bil. Men kom ihåg att det är du som försäkringstagare som ska vara den som i huvudsak använder bilen. Det innebär att du kan låna ut den i kortare perioder, men inte mer än vad du själv använder den.

 

– Försäkringen gäller för dig som tecknat den, och därför är det du som måste vara den huvudsakliga brukaren av bilen för att kunna få ersättning om det skulle hända någonting. Om man är osäker är det bra att först kolla upp detta med sitt försäkringsbolag, säger Stefan Brala.

Det finns alltid en risk med att låna eller hyra ut din bil till en annan person. Eftersom du frivilligt lämnat ifrån dig din bil kan du i värsta fall bli utan ersättning om personen inte kommer tillbaka med bilen. Försäkringen gäller endast för stöld av bilen.

 

– Det är viktigt att först ta reda på om den uthyrningstjänst som du använder har ett extra försäkringsskydd i händelse av att din bil inte kommer tillbaka. Annars finns det risk att du står där tomhänt.

 

Viktigt med aktsamhet om olyckan är framme

 

Vad händer om det uppstår skador på bilen medan du hyr ut den? Försäkringen gäller på samma sätt som när du själv använder den, exempelvis om man råkar ut för en olycka, brand eller glasskada. Om den som hyrt bilen varit oaktsam eller inte följt aktsamhetskraven i villkoren så kan det bli en kostsam historia. Det är du som drabbas om den som hyr inte följer aktsamhetskraven.

 

– Den som lånar bilen har samma skyldigheter som du för att din försäkring ska gälla. Det kan vara allt ifrån att man ignorerar att oljelampan lyser, att man varit oaktsam med nyckelförvaringen till att man kört påverkad. Om aktsamhetskravet inte följts påverkar det din möjlighet till full ersättning, säger Stefan.

Tips när du hyr eller hyr ut till annan privatperson

 

  • Du som bilförsäkringskund hos Trygg-Hansa får hyra eller låna ut bilen men inte så ofta eller länge att du inte längre kan anses vara den huvudsaklige brukaren av fordonet.
  • Kolla alltid med ditt försäkringsbolag för att ta reda på hur din försäkring gäller om skador uppstår när bilen är uthyrd/utlånad.
  • Se till att ha god koll på den du hyr ut till och ta uppgifter så som telefonnummer, adress och be om att få ta en kopia på körkortet.
  • Ta för vana att fota och filma bilen både före och efter, både utvändigt och invändigt. Detta är ett bra tips för både den som hyr ut och den som hyr.
  • Om du använder en bildelningstjänst ta reda på om det exempelvis finns försäkring som lämnar ersättning om bilen inte lämnas tillbaka.