Bilen

Ger dig koll på att köpa, sälja och äga bil

Så påverkas du av de nya besiktningsreglerna

shadow

De fasta besiktningsperioderna skrotas i maj 2018. Därefter får du själv bestämma när bilen ska besiktas så länge det sker inom bestämda tidsramar.

Den 20 maj i år börjar nya regler för besiktning att gälla. Reglerna är en anpassning till EU-lagstiftningen och berör cirka 4,5 miljoner svenska fordonsägare. De nya reglerna innebär att de tidigare fasta besiktningsperioderna som baserades på sista siffran i registreringsnumret tas bort – och i stället kan varje fordonsägare själv välja när han eller hon vill besikta sitt fordon, förutsatt att man gör det inom bestämda tidsramar.

Upptäck de okända fördelarna

De nya besiktningsreglerna gör också tillvaron lite enklare för dig som fordonsägare:

– Det finns många fördelar med övergången till de nya reglerna. Du är inte längre begränsad till en 5-månadersperiod utan kan besikta bilen när som helst – vilket är en fördel exempelvis när man ska köpa bil och vill att den ska vara nybesiktigad. De nya reglerna gör också att du kan vara effektiv och besikta husvagnen eller släpet samtidigt som bilen. Du kommer dessutom att ha 14 månader på dig i stället för som tidigare tolv, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

Så här fungerar den nya besiktningen

För personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt gäller följande tidsintervaller för besiktning:

  • 1:a besiktning senast 36 månader efter den månad då fordonet togs i trafik första gången.
  • 2:a besiktning senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.
  • därefter senast 14 månader efter den månad då föregående besiktning utfördes.

De nya reglerna innebär även att Transportstyrelsen inte längre skickar ut någon kallelse när det är dags att kontrollbesikta ett fordon utan det är upp till varje besiktningsföretag att själva marknadsföra sina tjänster till fordonsägarna. Däremot är det varje fordonsägare själv som ansvarar för att fordonet blir kontrollbesiktat i rätt tid, oavsett om man får erbjudande från ett besiktningsföretag eller inte.

Läs mer på Transportstyrelsens hemsida.

Bild: Bilprovningen

play-button
shadow

Sätt stopp för biltjuvarnas fräcka stöldknep

Det finns knep att skydda sig mot biltjuvarnas nya och fräcka stöldverktyg. Trygg-Hansas motorexpert berättar hur du gör.

Se hela avsnittet här
play-button
shadow

Så lyckas du på bilverkstaden

Tom Holmberg, Trygg-Hansas motorexpert, har sett fler bilverkstäder än de flesta andra. Häng med bakom kulisserna så berättar han vad som händer med din bil vid en försäkringsskada.

Se hela avsnittet här