Bilen

Så stoppar du den digitala biltjuven

Det blir allt vanligare med bilstölder där tjuvarna använder digitala knep. I denna artikel har vi tagit hjälp av Trygg-Hansas motorexpert Mattias Pössl för att gå igenom vad du behöver känna till och hur du kan undvika att drabbas av dessa stölder.

Förra året ökade antalet bilstölder och bilinbrott i Sverige, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Dessutom blir biltjuvarna allt skickligare, och de behöver inte längre få tag på nyckeln, eller bryta sig in med våld. I stället använder sig tjuvarna av tekniskt avancerade metoder för att stjäla eller ta sig in i moderna bilar.

närbild på hand som håller bilnyckel

Vad är digitala bilstölder?

Moderna bilar har ofta nyckellösa låssystem, så kallad keyless entry. Dessa bilar kan bli måltavlan för en ny typ av bilstöld som kallas för ”Relä-attack”, som blivit allt vanligare.

– I korta drag är det två tjuvar som samarbetar. Den ena går upp till ytterdörren eller ytterväggarna på huset och söker efter din bilnyckel med hjälp av digital utrustning. När signalen hittas så skickas den vidare till tjuv nummer två, som står vid bilen och tar emot. Sedan kan de låsa upp bilen och starta den precis som om att han hade nyckeln i fickan, säger Mattias Pössl, motorexpert på Trygg-Hansa.

Så skyddar du dig

  • Hindra tjuvens signalsökare – Din viktigaste åtgärd är att skydda bilnyckeln från att kunna bli utsatt av signalsökaren. Du kan till exempel placera nyckeln i plåtlåda, vilket stoppar signalen från att nå fram.
  • Använd RFID-fodral – Ett alternativ är ett RFID-fodral, som har samma funktion som plåtlådan. Den har ett särskilt hölje som skyddar nyckeln från att uppfatta signalen. Du kan köpa ett RFID-skydd på Trygg-Hansas säkerhetsshop.
  • Testa signalen – För att bekräfta att skyddet fungerar kan du prova att ta med dig plåtlådan eller RFID-fodralet till bilen och se om bilen låses upp eller inte.
  • Tänk på var du förvarar nyckeln – Tjuvens signalsökare har en begränsad räckvidd, så undvik att lämna bilnyckeln nära ytterdörren eller ytterväggarna.
  • Glöm inte reservnyckeln – Kom ihåg att även reservnyckeln bör förvaras i en plåtlåda, RFID-påse eller långt ifrån ytterdörr och ytterväggar.

Se upp för digitala biltjuvar i shoppinghögtider

Tjuvarna använder också digitala knep för att stjäla tillhörigheter som förvaras i bilen. En metod är genom en störningsapparat som blockerar signalen från bilnyckel till bilen.

– Låt säga att du har parkerat och låser bilen samtidigt som du är på väg därifrån: Då kan tjuven vara snabbt framme och blockera signalen från nyckeln, vilket lämnar bilen helt olåst. Sedan är det fritt fram för tjuven att gå in i bilen och stjäla dina saker, säger Mattias Pössl.

Denna metod är extra vanlig under shoppinghögtider som Black Friday och i julhandeln, då parkerade bilar utanför köpcentrum är fyllda med nyinköp varor.

– Det bästa sättet att förhindra denna typ av stöld är att alltid kontrollera att bilen faktiskt är låst, genom att känna på handtaget innan du lämnar bilen, säger Mattias.

Så skyddar försäkringen

Med Trygg-Hansas bilförsäkring (hel- eller halvförsäkring) får du ersättning om du blir bestulen på bilen eller bildelar. Men kom ihåg att försäkringen endast gäller för bilen och normala biltillbehör. Om något annat stjäls från bilen så behöver du också skydd från exempelvis en hemförsäkring.

Om du råkar ut för en bilstöld

  1. Kontakta polisen och anmäl brottet.
  2. Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag och berätta vad som har hänt.
  3. Om det är bildelar som blivit stulna lämnas bilen till en verkstad, som skickar kostnadsförslag till Trygg-Hansa för återställandet av bilen.
  4. När bilen är klar så hämtar du upp den och betalar självrisken hos verkstaden.

Försäkra din bil

Bilförsäkringen skyddar inte bara bilen. Även du som kör och dina passagerare får hjälp om något händer. 

Läs mer och teckna bilförsäkring