Bilen

Ger dig koll på att köpa, sälja och äga bil

Så tar du hand om bilen för att spara pengar och öka säkerheten

Med rätt underhåll av din bil går det att spara både tid och tusenlappar. Du ökar också säkerheten för dig själv och andra. Här går vi igenom vad du behöver veta när det kommer till verkstadsservice men även vad du enkelt kan göra själv, gärna i samband med bytet till sommardäck.

 

På våren passar många på att städa och underhålla bilen och det finns goda skäl till detta. Genom att ta hand om bilen, både på egen hand och via regelbunden service, kan du undvika kostsamma reparationer längre fram. Dessutom minskar du risken för att utgöra en fara i trafiken.

 

Passa på när du byter till sommardäck

 

Däckbytet är ett stående inslag för en bilägare. Det är något som ska göras i början av april, oavsett om du gör det själv eller tar hjälp. Därför är det ett perfekt tillfälle att ta för vana att utföra några enkla kontroller på egen hand. Det lönar sig i längden!

 

  1. Mät bildäckens mönsterdjup
    Det sista du vill är att slitna däck gör att bilen glider istället för att stanna, vilket i värsta fall kan innebära krock. Sommardäck med mönsterdjup under 1,6 mm är dessutom olagliga. För god bromsförmåga vid vått underlag bör djupet helst vara minst 3 mm.
  2. Justera däcktrycket
    Nästa steg är att kolla lufttrycket. Vad som gäller för just din bil kan du se i bilhandboken. Men tänk på att det är skillnad på om bara du sitter i bilen och att packa in familj och bagage inför bilsemestern. Därför är det viktigt att justera trycket med jämna mellanrum.
  3. Byt torkarblad
    När du är ändå är igång, kolla om du behöver byta torkarbladen. Kombinationen dammiga vägar och slitna vindrutetorkare är varken rolig eller för den delen säker. Med fräscha torkarblad behåller du sikten även i dåligt ljus samt när solen ligger på.
  4. Fyll på spolarvätska
    Glöm inte att samtidigt fylla på spolarvätska. Utan rikligt med spolarvätska kommer vindrutetorkarna bara smeta ut smutsen över vindrutan.
  5. Kontrollera oljenivån!
    Ta också för vana att öppna huven och kontrollera oljenivån. Det kan du göra vid båda däckbytena, två gånger per år.

Check på ovan? Dags för service!

 

Har du varken tid, lust eller kunskap att kontrollera växellåda, byta filter eller spänna kilrem? Du är inte ensam. Det är därför du ska vända dig till en verkstad för service – minst en gång per år. Kontakta gärna verkstaden två till tre månader i förväg så att du kan vara säker på att få en tid när det är dags.

 

Men min bil är ny och fungerar felfritt – varför ska jag lägga pengar på service?

 

Det är med regelbunden service som skador och fel upptäcks innan de blir ett problem. Vanligtvis kräver också tillverkaren att du följer bilens serviceråd för att garantin ska gälla. Dessutom minskar värdet rejält, om du en dag du vill sälja vidare bilen och servicestämplarna saknas.

 

Det räcker väl med att invänta servicelampan på instrumentbrädan innan jag lämnar in på service?

 

Stämmer delvis. Lampan ska lysa när du kört det antal mil som är din modells så kallade serviceintervall. I bilens servicebok kan det till exempel stå ”3000 mil eller 12 månader”. Det beror alltså på hur mycket du kör. Det är mycket möjligt att du kör färre mil under ett år än vad intervallet anger. Då blir servicelampan missvisande, eftersom det i så fall är så kallad årsservice som gäller.

 

Hur ska jag veta om det är en bra verkstad och om priset är rimligt?

 

Det finns en rad kostnadsfria tjänster på nätet där du kan söka på din bilmodell och jämföra priser och betyg på verkstäder. Se också till att du får ett ifyllt serviceprotokoll av din verkstad och en stämpel i din servicebok.

 

Om det händer något under året – vart vänder jag mig då?

 

Om du råkar krocka, om bilen utsätts för skadegörelse, inbrott eller om något annat tråkigt händer ska du först och främst anmäla det till försäkringsbolaget där du har din bilförsäkring. Trygg-Hansa samarbetar med ett stort nätverk av godkända verkstäder i hela landet. De utför reparationer av plåt-, maskin eller glasskador. Verkstäderna följs kontinuerligt upp på reparationskvalitet och service, så du är i trygga händer. Här kan du läsa mer om vad du ska göra om du skulle råka ut för en krock.