Bilen

Ger dig koll på att köpa, sälja och äga bil

Se upp! Stölder av husbilar och husvagnar ökar

shadow

Stölder av husbilar och husvagnar är ett växande problem. Många ägare har de senaste åren blivit av med sina fordon efter att ha hyrt ut dem. De bedragare som stjäl kommer ofta undan eftersom sådana brott är krångliga att utreda för polisen. I regel får husbilsägaren eller den som har en husvagn heller ingen ersättning från försäkringsbolagen.

Stöldförsäkringen gäller inte

Media har på sistone skrivit om ett antal fall där husbils- och husvagnsägare råkat ut för bedragare som inte har återlämnat fordonen efter uthyrning. En obehaglig överraskning för den som råkat illa ut är också att stöldförsäkringen inte gäller i sådana här fall. Det beror på att när man lämnar över nycklarna frivilligt till en annan person så är det inte att betrakta som en stöld. Samma sak gäller för övrigt också om en spekulant ska provköra din bil vid en försäljning och inte kommer tillbaka med bilen.

Svårt att skydda sig

Men går det verkligen inte att skydda sig mot sådana här bedrägerier med någon tilläggsförsäkring? Hur ska en husbils- eller husvagnsägare som vill hyra ut tänka?
– Det bästa är att kontakta sitt försäkringsbolag för att höra hur försäkringen gäller. Vi ser att behovet av en bedrägeriförsäkring finns, men i nuläget har vi inte en sådan. Rådet vi kan ge är att göra en utförlig kontroll av hyrestagaren, ta exempelvis in referenser från arbetsgivare eller liknande och alltid en kopia på körkortet, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.

Installera spårsändare

Det finns spårsändare som man kan installera i bilen, och det går att beställa en sådan genom Trygg-Hansa hos Guardsystems.

shadow

Tips inför däckbytet

Det är lätt att glömma bort när man ska byta däck på bilen. Hur ska däcken förvaras? Och vad är det egentligen för mönsterdjup som gäller? Här finns svaren på frågorna.

Läs mer härarrow
shadow

”Med Fotobesiktning fixades bucklan enkelt och snabbt”

Peder blev påbackad och tvingades lämna in bilen på verkstad. ”Jag trodde att det skulle ta tid men tack vare Trygg-Hansa-appen gick det väldigt smidigt”.

Läs mer härarrow