Bilen

Ger dig koll på att köpa, sälja och äga bil

Spara pengar och minska utsläpp med klimatsmart körning

shadow

Kanske är du en av de som kommer att resa mer med bil framöver? Då kan det vara bra att känna till hur du kan minska kostnader och koldioxidutsläpp med mer klimatsmart körning men även hur du hittar rätt när det är dags att köpa en ny bil.

När spridningen av coronaviruset tog fart sjönk resandet i Sverige. Inför sommaren var resor i kollektivtrafiken fortfarande lågt, men bilresandet var tillbaka på tidigare nivåer. I juni var det till och med något fler än vanligt som reste med bil.

Med fler bilar ute på vägarna är det extra viktigt att köra klimatsmart för att minska våra utsläpp. Lyckligtvis går det att uppnå detta samtidigt som du som bilägare sparar pengar.

Så mycket kan du spara genom att köra miljövänligt

Du kan minska kostnader och utsläpp utan att byta ut din nuvarande bil. Nyckeln är att få ner bränsleförbrukningen. En tumregel är att det går att minska förbrukningen av bränsle med omkring 20 procent genom rätt körteknik och så kallad sparsam körning. Hur mycket just du kan spara beror på flera faktorer: som hur mycket du kör, var du kör, vilken bil och vilket drivmedel. Men låt oss ta ett par exempel:

  • Spara tusenlappar – Du kör 1 500 mil på ett år med en bränsleförbrukning på 0,6 liter per mil. Du betalar 13 500 kronor per år (om bensinen kostar 15 kr/l). Om du kan sänka din förbrukning med 20 % så sjunker den årliga bensinkostnaden med närmare 3 000 kr.
  • Sänk dina utsläpp – Om vi utgår från en normalstor bil och som ovan kör 1 500 mil på ett år och minskar bränsleförbrukningen med 20 % så kan vi även minska koldioxidutsläppet med över ett halvt ton (600 kg) CO2.

Så kör du klimatsmart och sparsamt

  1. Du förlorar på att köra för fort – Vid höga hastigheter ökar förbrukningen betydligt utan att du kommer fram särskilt mycket snabbare. Det går till exempel åt 20 % mer bränsle att köra 110 km/tim jämfört med 90 km/tim.
  2. Håll nere varvtalen – Genom att köra på så hög växel som möjligt och “hoppa över” växlar kan du hålla varvtalen nere vilket ger en lägre förbrukning.
  3. Planera din körning – du vill undvika att behöva stanna och starta i onödan, försöka hålla ett jämnt tryck på gaspedalen och gärna motorbromsa ofta när tillfälle ges.
  4. Ta hand om bilen – detta gynnar både säkerhet, miljö och plånbok. Läs mer i denna artikel.
  5. Dra nytta av tekniken – nyare bilar är fullproppade med tekniska hjälpmedel: Hitta användbar information om bränsleförbrukningen i bilens färddator, använd farthållare på längre och jämna landsvägar och välj en bil med start- och stoppsystem för att minska energikrävande tomgångskörning vid till exempel trafikljus.

Tänk på detta om du ska köpa en miljöbil

Nästa gång det är dags att köpa en ny bil finns det en rad saker att ta ställning till för att hitta en modell som fyller de praktiska behoven, men också är klimatsmart och säker. Här följer några tips som kan hjälpa dig att styra rätt.

  • Kolla upp säkerhetsbetyget – ett smidigt sätt att ta reda på säkerheten är att välja en bilmodell med högt säkerhetsbetyg hos NCAP, som är ett europeiskt samarbete för att utvärdera trafiksäkerhet. När de bästa miljöbilarna rankas brukar ett högt säkerhetsbetyg ingå i bedömningen.
  • Fundera på en miljöklassad bil – vilket i korthet är en modell som uppfyller utsläppskraven för EU:s system för miljöklassning. De kommande åren kommer miljözoner införas i flera städer, vilken innebär att du inte ens får köra inom vissa områden om inte bilen uppfyller vissa utsläppskrav.
  • Bonus eller malus? Sverige har nyligen infört ett bilskattesystem där det går att få bonus på upp till 60 000 kronor vid köp av en miljöbil, till exempel elbil eller laddhybrid, medan en ny bensin- eller dieselbil i stället får en höjning av fordonsskatten de första tre åren.

Källor:

https://www.trivector.se/konsulttjanster/hallbara-transporter/framtidens-transporter/resvanor-under-corona/

https://www.miljofordon.se/bilar/vad-aer-miljoebil/miljoeklasser/

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/bonus-malus

https://www.korkortsteori.se/avsnitt/miljo/korteknik

https://www.utslappsratt.se/berakna-utslapp/berakning-av-utslapp-fran-bilar/

http://www.gronabilister.se/sparsam-korning

shadow

Har du koll på vad som ingår i din bilförsäkring?

Här är listan med fem riktigt bra saker som ingår i din bilförsäkring. Självklart så erbjuder vi bärgning och krishjälp – men du kanske inte känner till att försäkringen dessutom inkluderar …

Läs mer härarrow
shadow

”Med Fotobesiktning fixades bucklan enkelt och snabbt”

Peder blev påbackad och tvingades lämna in bilen på verkstad. ”Jag trodde att det skulle ta tid men tack vare Trygg-Hansa-appen gick det väldigt smidigt”.

Läs mer härarrow