Guide när du ska köpa begagnad bil

Bilens pris, skick och bekvämlighet? Det är mycket att tänka på när du köper en begagnad bil. Äger säljaren bilen? Hur ska du provköra bilen? Vad ska köpeavtalet innehålla? Stefan Brala, vår motorexpert här på Trygg-Hansa, ger sina bästa tips till dig som är på jakt efter en begagnad bil. Här får du en enkel checklista som du kan använda.

1. Förbered dig innan

På Transportstyrelsens hemsida finns det en beskrivning av vad man behöver tänka på i varje steg inför ett köp av en bil. Några av dessa råd är:

  • Kontrollera att säljaren äger fordonet och be att få se legitimation så att du är säker på att det är rätt person du tänker göra upp affären med.
  • Är fordonet belånat? Se i så fall till att lånen löses i samband med köpet. Och att du är observant och kontrollerar om det finns fordonsrelaterade skulder som kan drabba dig som köpare. Läs på om bilen hemifrån. Utöver att prata med säljaren finns det idag ett flertal tjänster, såsom Carfax och Car.info där du kan slå in registreringsnumret och direkt få tillgång till bilens historik. Om det framkommer att bilen har varit på ovanligt många verkstadsbesök så bör du reda ut med säljaren vad det handlar om.
  • Var uppmärksam på priset. Om bilar säljs under listpris kan det vara bra att kolla bilens kondition lite extra.

2. Provkörningen

Även om du skulle köpa en begagnad bil online ska du alltid provköra bilen som du har tänkt köpa. Bilköp är en stor utgift och att störa sig på ljudnivån, obekväma säten eller något annat i bilen bör tas med i köpkalkylen. Du ska vara nöjd med din nyköpta bil.

  • Är lastutrymmet stort nog att passa dina behov?
  • Sitter du bekvämt och kan du kliva ut och in ur bilen på ett lätt sätt?
  • Vilket är mönsterdjupet? Mönsterdjupet på sommardäck måste vara minst 1,6 mm enligt lag. För vinterdäck ska mönsterdjupet vara minst 3 mm (gäller personbil klass I).
  • Finns det bucklor, repor eller någon annan detalj som är trasig? Kontrollera bilens utsida, om du hittar fel är det givna argument för att pruta på priset.

När du provkör finns det saker du kan testa för att se hur körskicket på bilen är. Här är Stefans Bralas tips:

  • Stäng av stereon så att du lättare kan höra ovanliga ljud från motorn, växellådan, fjädringen eller liknande.
  • Kontrollera reglage och att kupéfläkt/AC/ACC fungerar.
  • Kontrollera växellådan. Växelspaken ska vara stadig på en manuell bil, på en automatväxlad bil ska växlingen gå smidigt och inte ryckigt. Testa också att ta den automatväxlade bilen en sväng ut på motorvägen och gör en omkörning. På så sätt kan du känna om bilen växlar upp och ner som den ska.

3. Genomgång av papper och nycklar

  • Titta igenom protokollet från den senaste besiktningen och se efter så att eventuella anmärkningar åtgärdats.
  • Se till att du får samtliga nycklar till bilen.

Kontrollera att serviceboken är korrekt ifylld och uppfyller tillverkarens krav för att undvika problem med försäkringsersättning i framtiden – det är dessutom ofta en förutsättning för att tillverkarens garantier ska gälla.

4. Vid köpet

Om allt har gått bra och du bestämmer dig för att genomföra köpet, återstår några saker för att det ska ske på ett tryggt sätt.

För att göra en säker bilaffär kan du genomföra betalningen via Swish om beloppet understiger 150 000 kr, men om summan är högre bör betalningen ske på ett bankkontor. Färdiga köpeavtalsmallar hittar du bland annat hos Konsumentverket och Blocket och för att genomföra ägarbytet på ett smidigt sätt kan ni använda Transportstyrelsens app. Betala inte för bilen förrän du har nycklarna i handen.

5. Försäkring

Tänk på att du åtminstone måste ha tecknat en trafikförsäkring för bilen innan du kör hem. Det är ditt eget ansvar att stämma av att du har rätt försäkring. Fundera inte bara över försäkringens pris, ta dig också tid att se över innehållet i försäkringen och vilket försäkringsskydd som skulle passa just din nya bil. Vänd dig till oss på Trygg-Hansa om du är osäker på valet av försäkringsskydd.

Lycka till med ditt bilköp och kör försiktigt!