Bilen

Ger dig koll på att köpa, sälja och äga bil

Experternas lista: Tänk på detta när du köper begagnad bil

Det är aningen snårigare att köpa en begagnad bil än en sprillans ny. Men är du påläst och har en checklista i fickan så finns det goda möjligheter att göra en trygg och bra affär. Här får du de tio bästa råden från experterna på Trygg-Hansa.

 

Tänk igenom dina behov och välj rätt begagnad modell

 

Ställ rätt frågor till dig själv och familjen. Hur ofta behöver barnen skjutsas till träningen? Ska bilen användas dagligen? Hur stort bagageutrymme behöver ni? Kopplar du på släp eller hästtransport emellanåt? Kanske har du behov av en bil med dragkrok? Vilket drivmedel vill du helst ha – har du tillgång till laddstationer om du väljer en elbil/laddhybrid?

 

Kolla annonser och skaffa dig en överblick

 

Genom att granska utbud och priser på några olika bilmärken och modeller får du en bra översikt. De flesta seriösa annonssajter har sökvariabler som gör att man kan leta på ett detaljerat sätt. Kolla också vilka vanliga fel de bilmodeller du är intresserad av har. Bilprovningen har statistik över bilbesiktningar på sin hemsida.

 

Kolla att säljaren verkligen äger bilen

 

När du bestämt dig för några bilmodeller du vill provköra så gå in på Transportstyrelsens hemsida och kontrollera att den som säljer faktiskt äger bilen. Kolla också antalet tidigare ägare, hur många mil de utvalda bilarna rullat, om någon importerats till Sverige och om det finns lån på fordonen. Det kan du göra genom att beställa fordonsrapporter från Carfax. Är det en bilhandlare som säljer kan du kräva att få en gratis Carfaxrapport.

 

Är bilen importerad?

 

Det finns en viss risk med att köpa bilar som importerats till Sverige eftersom man inte kan se den tidigare historiken i fordonsrapporten. Bilen kan ha en manipulerad mätare – det vill säga att den har gått betydligt fler mil än vad säljaren påstår. Den kan också ha varit krockskadad tidigare, vilket ökar risken för framtida problem med såväl elektronik som mekanik. Låt en oberoende teststation, till exempel Bilprovningen eller Motormännen, göra en extra koll.

 

Är bilen rätt prissatt?

 

Ofta kostar det mer att köpa från en bilhandlare än en privatperson, men då ingår i de flesta fall en kortare garanti eller försäkring. Ligger den bil du är intresserad av under listpriset kan det vara bra att göra en extra koll av den på en oberoende teststation.

 

Kontrollera allt du kan under provkörningen

 

Ta gärna med dig en bilkunnig kompis som hjälper dig. Börja med att gå runt bilen och kontrollera om det finns repor, bucklor eller rost. Stäng av stereon under körningen och lyssna efter eventuella missljud från motorn, växellådan eller fjädringen. Kolla att elhissar, acc, blinkrar, lyktor fram och bak och bromsljus fungerar som de ska. Gör ett test av bromsarna på en otrafikerad vägsträcka där du kan tvärnita utan problem. Och – inte minst, kolla att både sommar- och vinterdäck har ett mönsterdjup på minst 3 mm.

 

Serviceboken är guld värd vid köp av begagnad bil

 

Serviceboken är en värdehandling som du ska gå igenom noga. Bilen bör vara servad på en auktoriserad verkstad, servicebesöken och kamremsbytena ska vara gjorda vid rätt miltal och det ska finnas stämplar från varje tillfälle. Är serviceboken inte ordentligt ifylld? Finns det inga andra dokument som visar att servicen är gjord? Då löper du risk att inte få full ersättning från försäkringen vid en framtida skada. Kolla också att instruktionsboken och andra manualer för till exempel stereo eller billarm finns med.

 

Glöm inte att pruta eller villkora köpet

 

Finns det skavanker på bilplåten eller saknas exempelvis fungerande skyltbelysning är det ett givet argument för prutning på priset. Du kan också villkora köpet med att säljaren får ordna detta innan köpeavtalet ska skrivas.

 

Bilen ska inte betalas förrän den överlämnas till dig

 

Färdiga mallar för köpeavtal finns till exempel i handeln, på Konsumentverkets hemsida eller på Blocket (bilhandlare har standardkontrakt). Affären kan genomföras på en bank så att både köpare och säljare känner sig trygga. Är det en mindre summa går det att swisha pengarna, då ser köparen att pengarna gått över direkt. Ägarbytet kan göras när både säljare och köpare är närvarande med Transportstyrelsens nya app som är enkel att ladda ned till smarttelefonen.

 

Skaffa försäkring i förväg

 

Från att du tar över bilen är du ansvarig för den, och därför är det viktigt att teckna en bilförsäkring innan du kör iväg med den. Det går att teckna en försäkring i förväg eller direkt via Trygg-Hansas hemsida – det kan du göra i din smarttelefon. Enligt lag måste du ha en trafikförsäkring från den dag du blir ägare till bilen, men du kan förstås välja en hel- eller halvförsäkring. Om du vill ha en försäkring som omfattar brand, stöld och vagnskada bör du välja en helförsäkring. Kontakta oss gärna om du känner dig osäker på vad du ska välja.

Försäkra bilen

Välj bilförsäkringen som andra verkligen gillar. Våra kunder ger den höga betyg.