Bilen

Så säljer du bilen snabbt, tryggt och enkelt

Har du köpt en ny bil och vill sälja din gamla så snabbt det går? Lägger du manken till så går det alldeles utmärkt. Följ våra råd här så kan du göra en bra försäljning till rätt pris.

Tvätta bilen

Börja med att tvätta bilen ordentligt både in- och utvändigt. Putsa fälgarna och fräscha upp plastytor, gummimattor och däck med något av de specialmedel som säljs på mackarna. Vaxa gärna lacken så att du får en riktigt bra lyster på din bil.

Ta bra bilder

Det här är ett moment som man inte ska slarva med. Med bra bilder lockar du spekulanterna att titta extra på just din annons. Se till att du fotograferar med en bra kamera och gör det utomhus, till exempel med en snygg skymning eller soluppgång i bakgrunden. Trevliga miljöer gör att bilen också ser riktigt bra ut. Ta många bilder både på exteriören och interiören.

Skriv en bra annonstext

Berätta om fördelarna med bilmodellen – att den är rolig att köra, är bränslesnål, lätt att parkera, har bra bagageutrymme och bekväma stolar till exempel. Har din bil den senaste säkerhetsutrustningen, åtta krockkuddar och skydd mot pisksnärtskador ska du naturligtvis skriva det. Om du glömt bort detaljer om din bilmodell kan du hitta allt du söker på tillverkarens hemsida. Lägg också in all information om vad som kommer med på köpet, till exempel garantier, vinter- och sommardäck och dragkrok. Kan du berätta att du har en ordentligt ifylld servicebok, kommer många spekulanter att bli glada. Skriv gärna några personliga rader om hur du och din familj verkligen gillat att köra på långresor i bilen – det inger köparen förtroende för dig.

Sätt rätt pris

Var ärlig med eventuella fel, och lägg dig på en lagom nivå – inte för högt eller för lågt. Kolla gärna vilket prisläge andra bilmodeller som gått ungefär lika många mil som din ligger på. Tänk också på att en del spekulanter troligen kommer att försöka pruta – ta höjd för det prismässigt eller skriv i annonsen att ”priset är prutat och klart”.

Provkör med seriösa spekulanter

Kanske ringer det folk som ger dig väldigt låga bud. Ha is i magen och avvakta tills de seriösa spekulanterna dyker upp. När du väl bestämt dig för att någon ska få provköra, se då till att bilen är lika fräsch som när den fotograferades. Var engagerad när du berättar om din bil. Lämna aldrig bilnycklarna till spekulanterna och följ alltid med på provturen. Då kan du också besvara alla frågor direkt och visa hur knappar och instrument fungerar.

Försäljningen

Har du och köparen kommit överens om ett pris ska du se till att ha alla papper klara. Köpeavtal hittar du till exempel på Konsumentverkets eller Blockets hemsida. Ha registreringsbevis, eventuella garantier och manualer för stereo och larm framme. Det enklaste är att göra affären via en app. Med Transportstyrelsens app kan ägarbytet göras direkt, och om både säljare och köpare har swish går det att göra betalningen direkt i smarttelefonen. Det är också möjligt att göra affären i trygghet på ett bankkontor, där en bankväxel i så fall används. Glöm inte att påminna köparen om att han eller hon enligt lag måste ha en trafikförsäkring på den nyinköpta bilen! Det går att ordna via Trygg-Hansas hemsida direkt i smarttelefonen.

Försäkra din bil

Bilförsäkringen skyddar inte bara bilen. Även du som kör och dina passagerare får hjälp om något händer. 

Läs mer och teckna bilförsäkring