Bilen

Allt om bilgarantier

Nybilsgaranti, vagnskadegaranti och rostskyddsgaranti. Det är bilgarantier som du får på köpet när du slår till på en helt ny bil. Men vad innebär garantierna egentligen? Och finns det någon garanti när man köper en begagnad bil hos en bilhandlare? Trygg-Hansas experter reder ut begreppen – häng med här!

Nybilsgaranti

Hur länge en nybilsgaranti gäller beror helt och hållet på vilket bilmärke du har valt. I princip så innebär nybilsgarantin att fabrikanten lovar att ansvara för bilen och dess utrustning under en viss tidsperiod. Det är bra om du sätter dig in i vad som krävs av dig som bilägare för att nybilsgarantin ska gälla. Serviceintervallen och eventuella krav på märkesverkstad är två exempel på vad som kan finnas med i garantivillkoren. Återförsäljaren eller bilhandlaren kan hjälpa dig på traven med sådan information.

– Det är väldigt viktigt att följa fabrikantens anvisningar om service och reparationer för att garantierna ska gälla, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.

Vagnskadegaranti

Vagnskadegarantin du får vid köpet av en ny bil gäller i tre år från det datum bilen registrerats. Garantin ersätter till exempel skador som inträffat vid trafikolyckor, dikeskörningar och skadegörelse. Det räcker med att ha en halvförsäkring under perioden som vagnskadegarantin är gällande. Sen är det dags att gå över till en helförsäkring.

– Det är viktigt att hålla koll på när vagnskadegarantin går ut. Även om vi påminner våra kunder om när det börjar bli dags att uppgradera till en helförsäkring så är det ditt eget ansvar att göra det. Kontaktar du oss så hjälper vi dig att utöka försäkringen, säger Stefan Brala.

Rostskyddsgaranti

Rostskyddsgarantin brukar vara lång – i de flesta fall gäller den i runt tio år. Men bilägaren har själv ett stort ansvar. Biltillverkarna uppmanar till regelbundna rostskyddsinspektioner i samband med service, trots att det inte är en vanlig del av serviceprogrammet. Missar man inspektionen kan det i värsta fall betyda att rostskyddsgarantin förverkas.

– Även här måste man vara noga med att följa fabrikantens anvisningar för att garantin ska gälla. Om fordonet servas eller repareras hos en icke-auktoriserad verkstad kan det vara så att garantin inte gäller, berättar Stefan Brala.

Garantier på begagnade bilar

Alla begagnade bilar som kostar mer än 30 000 kronor ska ha en varudeklaration som beskriver bilens skick, säkerhet och garantier. Köper du en begagnad bil hos en bilhandlare gäller konsumentköplagen. Det är bra att veta eftersom du ofta får en kort garantitid från en bilhandlare – ibland bara tre eller sex månader.

Försäkra din bil

Bilförsäkringen skyddar inte bara bilen. Även du som kör och dina passagerare får hjälp om något händer. 

Läs mer och teckna bilförsäkring