Bilen

Vagnskadegaranti och vagnskadeförsäkring – kan du skillnaden?

Är det någon skillnad mellan en vagnskadegaranti och en vagnskadeförsäkring? Vad måste jag tänka på? Trygg-Hansa reder ut begreppen åt dig.

bilförsäljare och kund

När du köper en ny bil får du oftast en rad garantier som innebär att du får ersättning om något händer inom ett visst antal år efter att bilen registrerats. Det är ju förstås jättebra, men det finns några saker att hålla koll på. Vagnskadegaranti ingår när du köper en ny bil i Sverige – det är generalagenterna som erbjuder en garanti som gäller i tre år från bilens första registreringsdag. Precis som i försäkringar finns det en självrisk i din garanti. Den kan skilja sig mellan bilmärken, så kolla med återförsäljaren av ditt märke vad som gäller för din bilmodell.

Vagnskadegarantin ersätter skador vid trafikolyckor, skadegörelse och andra yttre olyckshändelser (exempelvis ett träd eller gren som faller ned på ditt fordon).

Du ska alltid få med ett garantibevis när du köper en ny bil där det framgår hur länge garantin gäller. Se garantibeviset som en värdehandling och förvara det på ett säkert ställe.

Har du en gällande vagnskadegaranti räcker det med att teckna en halvförsäkring hos Trygg-Hansa. Kombinationen av vagnskadegaranti och halvförsäkring ger dig samma skydd som om du hade en helförsäkring.

Men när vagnskadegarantin går ut måste du utöka till en helförsäkring för att få ett likvärdigt skydd som under garantitiden.

– Trygg-Hansa påminner dig när din garanti går ut om att det är dags att utöka till helförsäkring. Det är dock viktigt att påpeka att det alltid är ditt eget ansvar att hålla koll på garantitiden och aktivera ändringen till helförsäkring, säger Anna Englén, försäkringsrådgivare på Trygg-Hansa.

Läs mer om olika garantier på bil.

Försäkra din bil

Bilförsäkringen skyddar inte bara bilen. Även du som kör och dina passagerare får hjälp om något händer. 

Läs mer och teckna bilförsäkring