Allt om bilbarnstolar
Gör bilresan trygg för dina barn. Se till att de sitter säkert fastspända i babyskydd, bilbarnstol eller på en bältesstol/kudde tills de är minst 135 cm långa – det är till och med lag på det.
Alla barn som åker bil måste vara fastspända
Men hur de ska sitta beror på ålder och längd. Det viktiga är att barnen sitter bakåtvända så länge som möjligt – när de är små är deras huvuden så pass tunga att nackmusklerna inte kan hålla emot vid en krock. Vill du ha den bakåtvända stolen i passagerarsätet därframme måste krockkudden vara avstängd annars kan barnet skadas allvarligt om den löser ut. Först när barnet är 140 cm långt är det säkert att sitta framåtvänd med krockkudden inkopplad.
Följ alltid monteringsanvisningarna noga – ibland kan det vara lite klurigt att installera bilbarnstolar, men det är ytterst viktigt att det blir rätt. Kontrollera också att skyddet har en E-märkning.
Skydd för barn kortare än 135 cm
För barn som är kortare än 135 centimeter finns särskilda skyddsanordningar – babyskydd, bilbarnstol och bältesstol/kudde. Upp till ungefär nio månaders ålder ska barn sitta i ett babyskydd. Det är först när barnet kan sitta stadigt på egen hand som kan det börja använda en bakåtvänd bilbarnstol. Babyskyddet är urvuxet när barnets huvud sticker upp över ryggstödets kant eller när stolens viktgräns har passerats.
Bakåtvänd bilbarnstol upp till minst 4 års ålder
Upp till minst 4 års ålder ska man använda en bakåtvänd bilbarnstol som kan monteras antingen i framsätet eller i baksätet. Det tillhörande bältet ska vara i höjd med barnets axel när det sitter i stolen.
Framåtvänd bältesstol eller bälteskudde
För äldre barn som är under 135 cm fungerar det bra med en framåtvänd bältesstol eller bälteskudde. Till dessa är det bilens egna säkerhetsbälten som används och det är viktigt att bältet hamnar rätt så att både barnet och stolen/kudden hålls på plats. Hjälp gärna barnet så att bältet hamnar rätt, den övre delen får exempelvis aldrig läggas under armen. Bältet ska sitta:
- nära halsen (dock inte uppe på halsen)
- över bröstbenet
- ner över låren (inte över magen)
- under ”hornen” som finns på sidan av bälteskudden
Köpa begagnat babyskydd eller bilbarnstol
Tyvärr syns inte alltid eventuella skador och det är därför en risk att köpa en bilbarnstol eller babyskydd med okänd historik. Har man inte möjlighet att köpa nytt så är det ett säkrare alternativ att hyra från exempelvis en barnsäkerhetsbutik.
Även små barn kan orsaka stora skador i bilen
Med barn i bilen är det ingen hejd på vad som kan hända. Det kanske inte alltid är så kul att sitta stilla i sin barnstol och då kan det bli en del pillande med grejer som inte tål små fingrar eller fötter. Nedtrampade mugghållare och sönderlekta knappar till rutorna är bara några exempel på så kallade drulleskador.
– Skador på fönsterhissar är inte ovanliga, särskilt inte när barn lekt med knapparna. På de allra flesta bilmodeller går det att stänga av funktionen. Det blir mindre roligt att leka med knapparna om rutorna är låsta, och då kanske du förlänger livslängden på dina fönsterhissar, säger Stefan Brala motorexpert hos Trygg-Hansa.
Tips! Kolla att drulle ingår i din bilförsäkring
Drulleförsäkring kan ingå i hel- och halvförsäkringen och kan ersätta oförutsedda skador som dina barn orsakar (kolla för säkerhets skull med ditt försäkringsbolag, i Trygg-Hansas bilförsäkring ingår det alltid).
Vill du läsa ännu mer om barns säkerhet i bilen eller exempelvis hur man monterar en bilbarnstol, besök gärna NTFs webbsida.
Försäkra din bil
Bilförsäkringen skyddar inte bara bilen. Även du som kör och dina passagerare får hjälp om något händer.