Bilen

Ger dig koll på att köpa, sälja och äga bil

Se till att ditt barn åker tryggt och säkert

shadow

Gör bilresan trygg för dina barn. Se till att de sitter säkert fastspända i babyskydd, bilbarnstol eller på en bältesstol/kudde tills de är 135 cm långa.

Alla barn som åker bil måste vara fastspända

Men hur de ska sitta beror på ålder och längd. Det viktiga är att barnen sitter bakåtvända så länge som möjligt – när de är små är deras huvuden så pass tunga att nackmusklerna inte kan hålla emot vid en krock. Vill du ha den bakåtvända stolen i passagerarsätet därframme måste krockkudden vara avstängd – barn ska aldrig sitta på en plats med krockkudde. Kontrollera också att skyddet har en E-märkning, oftast finns en etikett där det står ECE.

Skydd för barn kortare än 135 cm

För barn som är kortare än 135 centimeter finns särskilda skyddsanordningar – babyskydd, bilbarnstol och bältesstol/kudde.

Upp till ungefär nio månaders ålder ska barn sitta i ett babyskydd. Det är först när barnet kan sitta stadigt på egen hand som kan det börja använda en bakåtvänd bilbarnstol. Babyskyddet är urvuxet när barnets huvud sticker upp över ryggstödets kant eller när stolens viktgräns har passerats.

Bakåtvänd bilbarnstol upp till minst 4 års ålder

Upp till 4 års ålder ska man använda en bakåtvänd bilbarnstol som kan monteras antingen i framsätet eller i baksätet. För barn över 4 år och som är under 135 cm fungerar det bra med en framåtvänd bältesstol eller bälteskudde. Det är viktigt att fästa säkerhetsbältet korrekt så att både barnet och stolen/kudden hålls på plats.

Köpa begagnat babyskydd eller bilbarnstol

Tyvärr syns inte alltid eventuella skador och det är därför en risk att köpa en bilbarnstol eller babyskydd med okänd historik. Har man inte möjlighet att köpa nytt så är det ett säkrare alternativ att hyra från exempelvis en barnsäkerhetsbutik.

Även små barn kan orsaka stora skador i bilen

Med barn i bilen är det ingen hejd på vad som kan hända. Det kanske inte alltid är så kul att sitta stilla i sin barnstol och då kan det bli en del pillande med grejer som inte tål små fingrar eller fötter. Nedtrampade mugghållare och sönderlekta knappar till rutorna är bara några exempel på så kallade drulleskador.
– Skador på fönsterhissar är inte ovanliga, särskilt inte när barn lekt med knapparna. På de allra flesta bilmodeller går det att stänga av funktionen. Det blir mindre roligt att leka med knapparna om rutorna är låsta, och då kanske du förlänger livslängden på dina fönsterhissar, säger Stefan Brala motorexpert hos Trygg-Hansa.

Tips! Kolla att drulle ingår i din bilförsäkring

Drulleförsäkring kan ingå i hel- och halvförsäkringen och kan ersätta oförutsedda skador som dina barn orsakar (kolla för säkerhets skull med ditt försäkringsbolag, i Trygg-Hansas bilförsäkring ingår det alltid).

shadow

Se till att ditt barn åker tryggt och säkert

Gör resan trygg och rolig för de yngsta passagagerna. Viktigast är förstås att de sitter säkert i babyskydd, bilbarnstol eller på en bältesstol/kudde. Och råkar de spilla ut milkshaken i…

Läs mer här
shadow

Så hjälper du tonåringen att övningsköra

Är det dags att börja övningsköra med din tonåring? Redan från 16 år får ungdomar börja övningsköra. Här är listan på saker som du måste tänka på innan det är dags att sätta sig bakom…

Läs mer här