Bilen

Ger dig koll på att köpa, sälja och äga bil

Oväntad hjälp fixade vardagspusslet

shadow

Plötsligt small det! Familjen Lindqvist hade precis lämnat sonen vid skolan när en annan bilist körde på deras Volvo. Hela sidan av bilen blev intryckt – och Peter Lindqvist insåg att familjen skulle bli utan bil under en lång tid framöver. Vardagspusslet blev genast mer komplicerat – men hjälp kom från ett oväntat håll. 

En skada på bilen kan ge oplanerade avbrott i vardagen. Det är besvärligt att hitta en ledig verkstad, boka tid för inlämning och få klarhet i hur länge man blir utan bilen. Peter Lindqvist, 43 år, vet hur det känns.

– Kollisionen orsakade plåtskador och ett snett hjul, men det gick att köra hem bilen, berättar Peter.

Familjen bor i Nacka utanför Stockholm och de är beroende av bilen för att få vardagen att fungera. Peter är ljudtekniker och jobbar på nätterna, och när bilen skulle lämnas in på verkstad blev han orolig att han inte skulle kunna ta sig till jobbet på flera veckor. Men det blev inte alls så illa som han först befarade.

Hjälp från oväntat håll

Det visade sig att både familjen och den som körde på bilen hade bilförsäkring med Hämtservice och hyrbilstillägg.
– En hyrbilsfirma kom hit och lämnade en ersättningsbil och tog med sig vår skadade Volvo till verkstaden vid en tidpunkt som passade oss. Vi behövde inte ens lämna huset, det enda vi gjorde var att boka en verkstadstid. Det gick så smidigt som det nu kan gå när man har fått bilen förstörd, säger Peter.

Och att få tillgång till en ersättningsbil kom att spela en avgörande roll:
– Hyrbilstillägget räddade mina inkomster under den här perioden eftersom jag inte hade kunnat ta mig till jobbet annars.

Under tiden som bilen var på verkstaden kunde Peter följa händelseförloppet via en app. När Volvon var lagad fick de den hemkörd vid en tidpunkt som passade familjen.

Skulle du precis som Peter ha oturen att råka ut för en mindre olycka så sparar du alltså mycket tid med den unika tjänsten Hämtservice. Du behöver inte oroa dig för att tvingas ta ledigt från jobbet för att lämna och hämta bilen på verkstaden. Hämtservicen ingår i hel- och halvförsäkringen och kostar inget extra. Tjänsten finns på många platser i Sverige, se lista med aktuella orter i faktarutan nedan.

Så här smidigt funkar Hämtservice

• Du anmäler din skada till Trygg-Hansa. Du får bekräftelse via sms samt länk till skade-appen om du inte redan laddat ned den. Här kan du läsa mer om hur appen fungerar.

• Fotografera skadan med mobilen. Appen skickar sen automatiskt bilderna till verkstaden. Det enda du behöver göra är att fylla i mätarställningen.

• När verkstaden fått dina bilder och gjort en besiktning hör de av sig. Ni bestämmer tid för reparation och när du vill ha bilen hämtad. Har du ett hyrbilstillägg så är det hyrbilsfirman som hämtar den skadade bilen och lämnar en hyrbil som du får använda under hela verkstadsperioden.

• Din bil blir hämtad på avtalad tid och du kan följa reparationen via appen. Har du hyrbilstillägg får du också den utkörd i samband med att man hämtar din bil.

• När din bil är färdig får du förslag på tider när vi kan leverera den. Har du haft hyrbil tas den med när du får din egen.

• För att du ska kunna använda Hämtservice måste bilen vara körbar, och skadan ska förstås vara ersättningsbar genom din försäkring hos Trygg-Hansa. Hämtservice går inte att använda om din bil har en motor-, elektronik- eller glasskada. Om du blir påkörd så är det motpartens försäkringsbolag som står för skadehanteringen.

Hämtservice finns på följande orter: Borlänge, Borås, Bromma, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hisings Kärra, Hägersten, Jönköping, Karlskrona, Kungälv, Linköping, Luleå, Malmö, Norrköping, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Tollarp, Torslanda, Trollhättan, Tullinge, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Västerås, Västra Frölunda, Växjö, Åkersberga, Örebro, Örnsköldsvik och Östersund.

 

shadow

Allt om bilgarantier

Vilka garantier ingår när jag köper en ny eller begagnad bil? Vår bilexpert förklarar vad nybilsgaranti, vagnskadegaranti och rostskyddsgaranti betyder. Garanterat bra läsning.

Läs mer härarrow
shadow

Experternas lista: Tänk på detta när du köper begagnad bil

Trygg-Hansas egna experter gillar att prata om begagnade bilar. Nu har de skapat en checklista som hjälper dig att göra en trygg och bra affär.

Läs mer härarrow