Oturen kan vara framme när som helst, men under senvåren är risken för stenskott som störst. Här får du bästa tipsen på hur du minskar risken för stenskott och vad du ska tänka på om oturen ändå är framme.
Troligtvis finns det flera faktorer som gör att risken för stenskott är som högst under våren, bland annat att gruset på många håll ligger kvar trots att snön har smält. Stenskott är också vanligare idag än förr.
– Bilarnas aerodynamik har genom åren förändrats samtidigt som våra bilrutor har blivit större och träffytan därmed ökat. Dessutom vet vi att stenkross används för sandning i större utsträckning idag än förr och den är i sin struktur både vassare och större än vanligt grus. Designen på däcken kan också ha påverkat ökningen av stenskott, småstenarna har lättare för att fastna i däckmönstret och kan bli rena projektiler när de lossnar i lite högre hastigheter, säger Stefan Brala motorexpert på Trygg-Hansa
Det går aldrig att helt skydda sig mot stenskott, men det finns ett antal saker att tänka på som kan minska risken:
Peder blev påbackad och tvingades lämna in bilen på verkstad. ”Jag trodde att det skulle ta tid men tack vare Trygg-Hansa-appen gick det väldigt smidigt”.
Din bilförsäkring täcker mer än vad du kanske tror. Kolla in de här märkliga skadorna.
Ny lag innebär att du inte ens får hålla i mobiltelefonen när du sitter bakom ratten.