Bilen

Så undviker du stenskott

Oturen kan vara framme när som helst, men under senvåren, hösten och vintern är risken för stenskott som störst. Här får du bästa tipsen på hur du minskar risken för stenskott och vad du ska tänka på om oturen ändå är framme.

bil på grusväg i en allé

Ett vanligt litet stenskott på vindrutan kan lätt bli till en större glasskada. Men genom att agera smart kan du spara både tid och pengar, slippa större ingrepp på din bil och undvika onödiga utsläpp som belastar miljön.

Stenskott är vanligast under vintern, våren och hösten, i anslutning till halkbekämpning då det finns mycket sand och gruskorn på vägbanan. Genom att anpassa hastigheten och hålla avstånd till andra bilar ökar du chansen att slippa större stenskott. Skulle du ändå ha otur och få en skada på glaset är det bra att ha ett stenskottsplåster nära till hands.

Stenskott är också vanligare idag än förr.

– Bilarnas aerodynamik har genom åren förändrats samtidigt som våra bilrutor har blivit större och träffytan därmed ökat. Dessutom vet vi att stenkross används för sandning i större utsträckning idag än förr och den är i sin struktur både vassare och större än vanligt grus. Designen på däcken kan också ha påverkat ökningen av stenskott, småstenarna har lättare för att fastna i däckmönstret och kan bli rena projektiler när de lossnar i lite högre hastigheter, säger Stefan Brala motorexpert på Trygg-Hansa.

Minska utsläppen – undvik skador från stenskott

​Om det knäpper till i rutan gör du bäst i att åtgärda skadan tidigt. Det finns klara miljövinster i det: du undviker utsläpp från tillverkning, transport och montering av glaset och dessutom avfall från den gamla rutan. Om du reparerar rutan istället för att byta bidrar du till en besparing på 44 kg koldioxid, vilket motsvarar drygt 37 mils bilkörning.

Minimera skadan på bilen och i plånboken

Det går aldrig att helt skydda sig mot stenskott, men det finns ett antal saker att tänka på som kan minska risken:

  • Håll avstånd. Det bästa tipset för att undvika stenskott är att du ökar avståndet till fordonet framför.
  • Sätt på ett stenskottsplåster. Om oturen ändå är framme är det bra att täcka över stenskottet med en tejpbit eller ett stenskottsplåster innan skadan kan åtgärdas. Då kan inte smuts och fukt tränga in i glaset och förvärra skadan.
  • Laga innan det blir en spricka. Tänk på att laga stenskottet eller bilrutan hos en av våra godkända verkstäder. Självrisken, den del du själv betalar, blir mycket lägre om vindrutan kan lagas. 
  • Åk till glasverkstan så snart du kan. Nya bilar har ofta avancerad teknik, som farthållare och autobroms i framrutan, vilket gör det än viktigare att laga rutan direkt vid ett stenskott. Risken för att rutan ska spricka och försvagas blir större för varje dag du väntar. Och du betalar alltid lägre självrisk om den går att laga.

Försäkra din bil

Bilförsäkringen skyddar inte bara bilen. Även du som kör och dina passagerare får hjälp om något händer. 

Läs mer och teckna bilförsäkring