Bilen

Ger dig koll på att köpa, sälja och äga bil

Så undviker du stenskott

Oturen kan vara framme när som helst, men under senvåren är risken för stenskott som störst. Här får du bästa tipsen på hur du minskar risken för stenskott och vad du ska tänka på om oturen ändå är framme.

 

Troligtvis finns det flera faktorer som gör att risken för stenskott är som högst under våren, bland annat att gruset på många håll ligger kvar trots att snön har smält. Stenskott är också vanligare idag än förr.

 

– Bilarnas aerodynamik har genom åren förändrats samtidigt som våra bilrutor har blivit större och träffytan därmed ökat. Dessutom vet vi att stenkross används för sandning i större utsträckning idag än förr och den är i sin struktur både vassare och större än vanligt grus. Designen på däcken kan också ha påverkat ökningen av stenskott, småstenarna har lättare för att fastna i däckmönstret och kan bli rena projektiler när de lossnar i lite högre hastigheter, säger Stefan Brala motorexpert på Trygg-Hansa


Minimera skadan på bilen och i plånboken

 

Det går aldrig att helt skydda sig mot stenskott, men det finns ett antal saker att tänka på som kan minska risken:

 

  • Håll avstånd. Det bästa tipset för att undvika stenskott är att du ökar avståndet till fordonet framför.
  • Sätt på ett stenskottsplåster. Om oturen ändå är framme är det bra att täcka över stenskottet med en tejpbit eller ett stenskottsplåster innan skadan kan åtgärdas. Då kan inte smuts och fukt tränga in i glaset och förvärra skadan.
  • Laga innan det blir en spricka. Du kan spara pengar genom att åtgärda ett stenskott innan en spricka uppkommer. Om vindrutan repareras istället för att bytas är självrisken 100 kronor per stenskott. Går stenskottet inte att reparera och vindrutan måste bytas ut är självrisken 1 500 kronor.
  • Åk omgående till glasverkstan. Nya bilar har ofta avancerad teknik, som farthållare och autobroms i framrutan, vilket gör det svårare att laga rutan vid stenskott. Det är därför viktigt att snabbt åtgärda skadan sprickan blir dyrare att laga för varje dag du väntar.