Bilen

Sömnig bakom ratten? Undvik faran med trötthet i trafiken

Många trafikolyckor är ett resultat av att förare är sömniga bakom ratten. I denna artikel går vi igenom farorna med trötthet i trafiken och tipsar om saker att tänka på för att öka säkerheten för dig och dina medtrafikanter.

kvinna kör bil

Visste du att upp till 40 procent av alla trafikolyckor beror på trötthet hos föraren? Det visar förra årets rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut. Att köra bil trött kan liknas vid att köra alkoholpåverkad och kan innebära livsfara för både dig själv och dina medtrafikanter. Om du kör på natten, om du sovit dåligt eller druckit alkohol är risken att somna bakom ratten som allra störst.

Vad händer när du är trött?

En trött förare har en avsevärt sämre förmåga att framföra ett fordon. Inte bara försämras din koncentration och koordination, men din reaktions- och reflexförmåga blir också mycket sämre när du är trött. Beslut som du i vanliga fall fattar på ren instinkt sker nu inte snabbt nog och därmed utsätter du dig och andra för säkerhetsrisker.

Lyssna efter kroppens signaler på om du är för trött för att köra bil:

 • Du gäspar ofta
 • Dina ögonlock känns tunga
 • Du ser dubbelt eller i syne
 • Du känner dig frusen
 • Du känner dig torr i munnen
 • Du tappar fokus
 • Du håller ojämn fart på vägen

Förebygg tröttheten

Den viktigaste förutsättningen för säker och trygg körning är att vara utvilad redan innan du sätter dig i bilen. Förebygg tröttheten genom att sova minst sex timmar natten innan en lång resa, ät helst ingen tung mat precis innan du ska åka eftersom matsmältningen gör dig trött, och se till att ha en behaglig temperatur i bilen, inte för varmt eftersom värme gör dig trött.

Om du blir trött när du kör

Om du redan hunnit sätta dig i bilen och och börjat köra när tröttheten smyger sig på följer här några tips på vad du kan göra för att hålla dig pigg och fortsätta köra säkert:

 • Stanna bilen och sov en stund
 • Öppna fönstret eller slå på air condition för att få in kallare luft i bilen
 • Stanna och drick något, gärna vatten eller kaffe
 • Stanna och ta ett varv runt bilen

Vad säger lagen?

Att köra bil när du är trött är inte bara förknippat med fara, det är dessutom olagligt. I lagen står att fordon inte får föras av den som på grund av sjukdom, påverkan av alkohol eller uttröttning inte kan framföra ett fordon på ett betryggande sätt. Det kan leda till en dom om vårdslöshet i trafik, som i sin tur kan ge fängelse. Att avgöra om en förare har varit trött eller inte vid en olycka är dock svårt, och ersättningen vid en eventuell skada påverkas inte.

– Det finns inga säkra sätt att säga om föraren varit trött eller inte vid en inträffad olycka. Det är vanligtvis föraren som själv berättar att hen somnade bakom ratten. På Trygg-Hansa gör vi dock ingen nedsättning i ersättningen även om det kan bekräftas att föraren var trött vid olyckstillfället. Det innebär att tröttheten inte har någon påverkan på eventuell ersättning vid skada, säger Mattias Pössl, motorspecialist på Trygg-Hansa.

Publicerad  15 oktober 2021

Försäkra din bil

Bilförsäkringen skyddar inte bara bilen. Även du som kör och dina passagerare får hjälp om något händer. 

Läs mer och teckna bilförsäkring