Bilen

Så hjälper du tonåringen att övningsköra

Är din 16-åring sugen på att börja övningsköra för att så småningom ta körkort? Då kan du hjälpa till genom att bli handledare. Det finns några saker att tänka på, här kommer våra bästa tips.

Tränar trafikens spelregler

Även om din tonåring går på körskola är det bra att träna privat. Genom att öva och hantera olika situationer blir nybörjaren bakom ratten bättre på att klara spelreglerna i trafiken. Säkert är det också så att din tonåring känner sig tryggare och mer avslappnad om du sitter bredvid.

Du måste vara godkänd handledare

För att få övningsköra privat med någon som ska ta körkort måste du vara en godkänd handledare. Det kan du ansöka om att bli genom Transportstyrelsens e-tjänst ”Ansök om handledarskap”. För att få ut ett godkänt handledarbevis måste du ha fyllt 24 år, ha ett giltigt körkort som är utfärdat i Sverige eller någon annan EES-stat. Körkortet ska du ha haft minst fem av de senaste tio åren.

Eleven ska ha körkortstillstånd

Din elev ska ha ett giltigt körkortstillstånd och ni ska bägge ha gått en introduktionsutbildning om övningskörningen gäller B-behörighet (personbil och lätt lastbil). Hen måste i sin tur ha fyllt 16 år om ni ska övningsköra med en personbil. För att övningsköra med en lätt lastbil eller lätt släpfordon måste eleven vara 17 och ett halvt år gammal.

Hur gäller försäkringen vid övningskörning?

Ur försäkringshänseende är det handledaren som anses vara ansvarig förare under övningskörningen, inte eleven. Det betyder att du inte behöver fundera på ungdomssjälvrisken om bilen skadas och behöver repareras (för förare under 24 år tillkommer i vanliga fall 1 000 kronor).

– Det kan också vara ett bra tillfälle att se över bilförsäkringen när du är handledare vid övningskörning är du exempelvis beroende av bilen kan ett hyrbilstillägg vara att rekommendera. Tänk bara på att kontrollera med hyrbilsfirman om bilen får användas för övningskörning, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar.

Försäkra din bil

Bilförsäkringen skyddar inte bara bilen. Även du som kör och dina passagerare får hjälp om något händer. 

Läs mer och teckna bilförsäkring