Bilen

Tips inför däckbytet

Senast den 15 april måste man enligt lag byta till dubbfria däck på bilen, såvida det inte råder vinterväglag. Men det finns några viktiga saker du bör tänka på i samband med däckbyte för att bilen ska rulla säkert - särskilt för att hjulen inte ska lossna.

Se filmklippet när vår motorexpert Mattias Pössl är med i TV4 och visar vad du inte får missa.

Det är lätt att glömma bort när vinterdäcken ska av, men bytet är viktigt ur säkerhetssynpunkt.

– Förutom att det kan ge böter att vänta med däckbytet till efter den 15 april, såvida det inte råder vinterväglag, är det även förenat med risker. Däcken är nämligen inte är anpassade för torra vägbanor och varmare årstider. Om du inte planerar att byta däcken själv bör du därför se till att boka tid hos din verkstad i god tid, säger Mattias Pössl, tf specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.

Motorexpertens däckbytartips

Mattias Pössl har fem tips inför däckbytet:

  • Är däcken för slitna? Mönsterdjupet på sommardäck ska vara minst 1,6 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det vara mer. Vinterdäcken ska däremot ha ett mönsterdjup på 3 millimeter. Utöver mönsterdjup, titta även efter torrsprickor på däcken. Om du ser sådana ska däcken direkt bytas ut även om mönsterdjupet är bra.
  • Kontrollera lufttrycket. Att du har rätt lufttryck i däcken sparar inte bara bränsle utan påverkar också däckens livslängd. Kom också ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar.
  • Använd rätt verktyg. Använd gärna garagedomkraft och pallbock, men kontrollera först var bilens lyftpunkter är. Se till att din bil står på ett plant underlag med en växel ilagd och handbromsen åtdragen, innan du sätter igång arbetet.
  • Är du osäker anlita ett proffs. Om du är det minsta osäker på hur du byter däck på ett korrekt sätt, bör du vända dig till en verkstad eller däckfirma. De kan även hjälpa dig med förvaring av däck. Om du förvarar däcken hemma, tänk på att undvika hög värme och solljus. Om däcken sitter på fälg ska de staplas eller hängas upp, medan lösa däck ska stå upp med slitbanan mot underlaget och helst roteras en gång i månaden.
  • Kom ihåg att efterdra hjulbultarna. Oavsett om man bytt däcken själv eller låtit någon annan göra det är det av stor vikt att man efter några mils körning efterdrar hjulbultarna. Använd ett fälgkors och gärna en momentnyckel, så att du inte drar för löst. Du kan även låta en verkstad göra det.

Försäkra din bil

Bilförsäkringen skyddar inte bara bilen. Även du som kör och dina passagerare får hjälp om något händer. 

Läs mer och teckna bilförsäkring