Bilen

Köpa elbil? Här är sakerna du behöver ha koll på

Går du i elbilstankar men är osäker på hur det fungerar med exempelvis laddning eller bilens räckvidd? Vi hjälper dig med våra bästa tips och råd när du ska köpa din första elbil.

Det är populärt att köpa elbil i Sverige. Förra året var nästan var tionde nysåld bil en elbil. En anledning till elbilarnas uppgång är miljöfrågan – eftersom elbilarna inte släpper ut växthusgaser när du kör, jämfört med bilar som drivs på bensin eller diesel.

glad kvinna laddar sin elbil

Inför ditt köp

Att köpa elbil skiljer sig från att köpa en vanlig bil; det finns vissa saker som är bra att tänka på redan innan du bestämmer dig för vilken bil du vill ha – här kommer några tips:

  • Räkna ut budget och körmönster. Det första du bör göra är att bestämma budget och se över dina körvanor. Hur mycket får din elbil kosta? Kör du mycket och ofta långa sträckor? Eller kör du vanligtvis kortare sträckor? En elbil varierar i pris och de billigare och mindre varianterna är ofta mest fördelaktiga för korta sträckor.
  • Högre inköpspris men lägre driftkostnad. En elbil har generellt ett högre inköpspris än bilar som drivs på fossila bränslen. Däremot är elbilens driftkostnader lägre, då det i regel är billigare att ladda el jämfört med att tanka andra bränslen.
  • Längre livslängd. En elbil har färre rörliga delar kopplade till drivlinan än vad en fossildriven bil har, vilket gör att elbilen har mindre underhållsbehov och sannolikt en längre livslängd än fossilt drivna bilar.
  • Planera laddningen. Innan du köper elbil är det bra att ha koll på hur du löser laddningen. Om du bor i hus kan det bästa vara att installera en så kallad laddningsbox. Bor du i lägenhet är det bra att kolla tillgång till parkeringsplats med laddningsmöjlighet.
  • Batteri och räckvidd. Hur långt bilens batteri räcker beror till viss del på priset. De exklusivare modellerna kan ha en räckvidd på upp till 50 mil innan bilen behövas laddas, men det varierar bland olika tillverkare. Det kan vara en bra att jämföra och ta del av recensioner och betyg innan du väljer bil.

Bota din räckviddsoro

När du köpt din elbil och ska bege dig ut på vägarna kan så kallad räckviddsoro uppstå. Det vill säga rädslan för att bli stående med urladdat batteri utan möjlighet att ladda bilen. Då är det bra att komma ihåg att den snabba teknikutvecklingen gjort att elbilarnas räckvidd och laddningsstruktur hela tiden förbättras. Det finns nästan alltid kvar dold reservenergi när batterimätaren står på noll. Dessutom är elbilar bra på att signalera i god tid om batteriet börjar ta slut.

Om du ändå känner räckviddsoro har vi listat ytterligare några saker som kan vara bra att tänka på både innan och under din körning:

  • Håll koll på batterimätaren. Likt vanliga bilar har bensinmätare har även elbilar batterimätare som visar hur långt du har kvar att köra innan batteriet laddar ur.
  • Planera din körning.Räkna ut redan innan hur långt du ska köra och hur länge batteriet räcker för att planera in eventuella laddningsstopp längs vägen.
  • Snabbladda längs vägen. Det finns både appar och hemsidor som visar kartor över snabbladdningstationer där du kan ladda bilen på så lite som 20 minuter.
  • Anpassa din körning. Körning i hög hastighet på en motorväg ökar energiförbrukningen, men att sänka farten med så lite som 10 km/h kan spara in över en mil i batteridrift.

Utökat skydd i din bilförsäkring

När du tecknar bilförsäkring är det bra att ha koll på vad som gäller för din elbil. De flesta bilförsäkringar som finns på marknaden idag är anpassade för bilar med eldrift. Med Trygg-Hansas bilförsäkring kan du dessutom välja att utöka ditt skydd med ett tillägg som är speciellt anpassat för elbilar och laddhybrider.

Det här ingår i tillägget:

  • Hjälp om batteriet laddar urFå hjälp med bärgning till närmaste laddstation​ om du blir stående längs vägen på grund av urladdat batteri.
  • Förlängt skyddFörlängt skydd för motor och elektronik – upp till 17 000 mil under förutsättning att din bil inte är äldre än 12 ​år.
  • 4 000 kr lägre självriskOm din bil är under 3 år betalar du 4 000 kronor lägre självrisk vid skador som täcks av bilens vagnskadegaranti. Till exempel om du krockar, kör i diket eller ett träd blåser omkull över bilen.

Försäkra din elbil

Utöka din bilförsäkring med vårt bästa skydd för laddbara bilar.

Läs mer och teckna elbilsförsäkring