Bilen

Ger dig koll på att köpa, sälja och äga bil

Nytt förbud: Olagligt att röra mobilen under bilkörning

Från och med den 1 februari 2018 är det inte längre tillåtet för en förare att använda en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning genom att hålla den i handen under färd med motordrivet fordon.

 

Varje år sker 20 000 trafikolyckor i Sverige, varav ungefär 250 med dödlig utgång. Sedan 2013 har det varit förbjudet att sms:a i trafiken men nu skärps lagen och det blir förbjudet att överhuvudtaget hålla i telefonen när du sitter bakom ratten.

 

Sveriges vägar allt säkrare

 

Trots att trafiken ökar blir antalet dödsolyckor färre och Sverige ligger i den absoluta toppen bland världens länder när det gäller trafiksäkerhet. Den mänskliga faktorn är en av huvudorsakerna till att trafikolyckor sker och den nya lagen är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar.

 

Trygg-Hansas motorexpert Tom Holmberg kommenterar den nya lagen:

– Med det nya förbudet vill man se till att människor håller händerna på ratten och ögonen på vägen. Det finns en uppenbar risk att mobilen tar fokus från körningen och det räcker att man tittar bort några sekunder så kan man missa att fordonet framför stannat eller att någon går över vägen och en olycka sker.


Så här säger polisen

 

Du får använda handsfree

Lagändringen innebär endast ett förbud mot att hålla telefonen i handen. Det är alltså tillåtet att tala i telefon, exempelvis genom headset eller högtalare, så länge du inte håller den i handen.

 

Riskerar böter

Den nya lagen innebär att polisen kan rapportera en förare som pratar i mobiltelefonen och till exempel vinglar över mittlinjen, kör upp på trottoarkanten eller bromsar så häftigt i en kö att det finns risk för en olycka. Förare som bryter mot lagen kan dömas till böter.

Informationen är inhämtad från polisen, läs mer på om den nya lagen på polisens hemsida.