Bilen

Ta med din hund i bilen

Självklart ska vovven följa med på semestern, men det finns en del saker du måste tänka på när du reser med hund i bil. Här tipsar vi om hur du gör resan säker och trygg för din hund.

Hunden är numera en vanlig familjemedlem för många svenskar och följer med i bilen på både kortare och längre resor. Men tänk på att säkerheten i bilen är lika viktig för hunden som för dig och alla andra i bilen.

Du måste ha en bur i bilen

Numera finns det en reglering som tar avstamp i Jordbruksverkets föreskrifter och råd om transport av levande djur. Den innebär att du inte får ha hunden lös i bilen – den måste sitta i en transportbur, bakom ett kraftigt lastgaller eller i en sele ansluten till ett särskilt anpassat säkerhetsbälte.

1 500 kr i böter

Om polisen stoppar dig med en lös hund i bilen riskerar du böter på 1 500 kronor.

Men det är inte bara risken för böter som gör att du ska vara noga med säkerheten för din hund.

Plötsligt väger hunden 100 kg

Vid en hård inbromsning eller en krock kan en liten hund förvandlas till en flera hundra kilo tung projektil när den kommer farande framåt. Följderna kan alltså bli katastrofala både för bilens passagerare och för hunden.

Krocktestat

Det finns numera krocktestade hundburar för bil – det är SP Sveriges Tekniska forskningsinstitut som utför testerna. Sådana burar finns i välsorterade djuraffärer. Undvik att använda så kallade utställningsburar – de viker sig vid en krock och riskerar att skada hunden.

Hunden fixar kortslutning

Tänk också på att skydda utrymmet där hunden sitter så att inte vattenspill förstör inredning och elektronik. Ofta har hunden en vattenskål i buren – om den välter kan vattnet rinna ner genom mattan och skada den känsliga elektroniken. Fordonets motor- och elektronikförsäkring kan visserligen ersätta sådana skador, men de går att förebygga på ett enkelt sätt:

– Så fort man upptäcker ett läckage ska man försöka hindra att vattnet tränger igenom mattan så att skadan inte förvärras. Vi vill gärna tipsa om att använda så kallade ”non-spill”-skålar som hindrar att vattnet stänker över kanten. Och självklart ska hunden inte lämnas ensam i en varm bil, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.

Försäkra din bil

Bilförsäkringen skyddar inte bara bilen. Även du som kör och dina passagerare får hjälp om något händer. 

Läs mer och teckna bilförsäkring