Till innehållet
Bilen

"Vi kan rädda fler liv i trafiken"

Sverige har de lägsta dödssiffrorna i trafiken sedan 1940-talet – men vi kan göra mer. Det säger Trygg-Hansas motorexpert i en ny video om vägarnas farligaste olyckor.

Förra året omkom 253 personer i trafiken, det är den lägsta siffran sedan 1940-talet. Den positiva trenden beror bland annat på att antalet kollisionsolyckor minskar kontinuerligt, en utveckling som till stor del beror på att våra bilar utrustas med allt fler säkerhetssystem. Men samtidigt som kollisionsolyckorna minskar så ökar antalet dödsfall till följd av singelolyckor.

Många singelolyckor orsakas av distraktionsmoment, att förarens uppmärksamhet är riktad mot någonting annat än att köra bilen. Även om antalet dödsolyckor minskar så är det fortfarande drygt 250 personer som dör i trafiken varje år. Med ganska enkla medel kan man rädda fler liv.

Du ska vara fokuserad, köra bil och ingenting annat. Låt inte mobiltelefonen eller andra störningsmoment påverka din körning. Och håll farten. Du behöver inte lätta på gasen speciellt mycket för att bidra till färre dödsolyckor på svenska vägar.