Bilen

Ger dig koll på att köpa, sälja och äga bil

Gör så här om du råkar ut för en viltolycka

shadow

Att krocka med ett rådjur, vildsvin eller en älg är förstås en mardröm som vi hoppas att du slipper uppleva. Här kommer några tips om vad du ska tänka på under höstmånaderna när risken för viltolyckor är som störst.

De tre farligaste månaderna

Oktober, november och december är de månader då flest viltolyckor inträffar. Enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet rapporteras omkring 48 000 olyckor varje år, med såväl personskador som skador på fordon. Störst risk för personskador uppstår om man krockar med en älg.

Rusningstrafik i skogen

Det är oftast i gryningen och skymningen som vilda djur tar sig över trafikerade vägar. Var uppmärksam när du ser varningsmärken för vilt och försök ha extra koll mot diken och träddungar.

Om du drabbas av en viltolycka

Skulle olyckan vara framme och du kör på ett vilt djur så har du vissa skyldigheter. När det gäller vissa djurslag är du enligt jaktförordningen skyldig att göra en polisanmälan, och märka ut platsen där olyckan inträffat. Det här är något du måste göra om du kolliderat med en älg, ett rådjur, en hjort, ett vildsvin, en björn, en varg, en järv, en lo, en örn eller ett mufflonfår. Även om djuret inte är synbart skadat så måste en polisanmälan göras, annars riskerar du böter.

Så tar du hand om det skadade djuret

Om du kör på ett djur där det inte finns anmälningsplikt, till exempel en räv, så bör du ändå kontrollera om djuret är skadat och behöver avlivas. Var bara försiktig så att du inte skadar dig själv eller andra trafikanter. Ligger djuret mitt i vägbanan kan det också vara en fara för andra trafikanter, så det är bra att rapportera olyckan så snart det går.
Kom ihåg att du inte får ta med dig ett skadat eller dött djur, det kan tillhöra en markägare eller i vissa fall staten.

Självriskrabatt vid viltolycka

Vissa trafikanter löper större risk än andra att råka ut för viltolyckor.
– Om du bor i en del av landet där viltolyckor är vanliga kan det vara bra med en tilläggsförsäkring. Med tilläggsförsäkringen självriskrabatt sänker du självrisken med 3 000 kronor, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar.

shadow

Så undviker du stenskott

Det smäller till på rutan och stenskottet är ett irriterande faktum. Men det finns några saker du kan tänka på för att minska risken och minimera skadan.

Läs mer härarrow
shadow

Spara pengar genom att ställa av bilen

Det är inte speciellt komplicerat vare sig att ställa av eller på bilen. När bilen är avställd slipper du betala både skatt och trafikförsäkring.

Läs mer härarrow